Tap To Call

  T 06 229 09 002

Praktijk voor natuurgeneeskundig consult

Edith Magnusstraat 27
1103 DA Amsterdam

Voeding

Je bent wat je eet en wat je niet uitscheidt

De Ayurvedische keuken heeft mij een nieuw leven gebracht. Een leven van lichtheid en bewustzijn.

De kracht van de Ayurvedische keuken is de gedachte dat ieder mens uniek is. Ieder persoon verwerkt voeding zoals diens systeem het kan verteren. Gezond is alleen gezond als de voeding verteerd kan worden. Vertering van voedsel betreft alles wat ons lichaam en geest binnenkomt. Een goed werkende spijsvertering is binnen de ayurvedische voedingsleer van essentieel belang. Als je weet wat hoe jouw verteringssysteem werkt, voeg je kwaliteit toe aan jouw leven. 

In het westen gaan we uit van de biochemische voedingsleer. De biochemische voedingsleer typeert of classificeert niet en gaat er vanuit dat iedereen alles kan eten, dat alle voedingsmiddelen hetzelfde effect hebben en dat iedereen op dezelfde manier verteert.

Daar waar westerse diëten gericht zijn op het reduceren van weefsels, is de Ayurvedische voedingsleer gericht op het verteren van voedsel, het reduceren èn het voeden van de weefsels.

Vertering van voeding wordt in de Ayurveda bezien vanuit alles wat ons lichaam en geest binnenkomt. Alles moet verwerkt worden; onze dagelijkse indrukken (alle waarnemingen door onze zintuigen), gedachten en de daaraan gekoppelde emoties, alle informatie die we tot ons nemen, een trauma, ziekte, symptomen, voedsel dat we tot ons nemen, noem het allemaal maar op.

Pure Ayurveda biedt individuele voedingsconsulten aan. Tijdens de consulten wordt op educatieve wijze de verschillende aspecten belicht die binnen de Ayurvedische keuken van belang zijn voor een volwaardige en gezonde maaltijd. Het Ayurvedisch koken is een Way of Life voor een gezond, gelukkig en heel leven.

De voedingsconsulten worden vanuit een holistische perspectief benaderd. Dit betekent dat gedurende de begeleiding op je fysieke, mentale, emotionele en spirituele leefstijl zal worden ingegaan.

Mijn doel is dan ook om je dusdanig te begeleiden dat je in staat bent je eigen menu’s samen te stellen en de Ayurvedische keuken in jouw leven ‘As a Way of Life’ te integreren.

We bespreken de aspecten die van belang zijn in de Ayurvedische keuken. Denk hierbij aan: 

  • Agni, het vermogen om te kunnen verteren en genezen 
  • De vijf elementen (aarde / water / vuur / lucht / ether)
  • De drie dosha’s (Vata / Pitta / Kapha)
  • Prakriti (geboorteconstitutie)
  • Vakruti (huidige conditie)
  • De zes smaken (zoet / zuur / zout / scherp / bitter / wrang)
  • De twintig guna’s (voedselkwaliteiten)     

 En de effecten van:

  •       Tijdstip van eten
  •       Seizoen
  •       Zwaar en licht verteerbaar voedsel
  •       Kruiden
  •       Voedselcombinatie(s)