Call us  T 06 229 09 002

Praktijk voor natuurgeneeskundig consult

Edith Magnusstraat 27
1103 DA Amsterdam

Trouw

En wat is uw antwoord hierop:……… “Ja, ik wil”. Tot de dood ons scheidt, beloof ik trouw te zijn.

Voor deze uitspraak hebben wij de ogen van de ander nodig. De ogen van de ander om in de weerspiegeling van elkaars ogen de belofte van in voor- en tegenspoed, in gezondheid en ziekte, in goede en slechte tijden, met eerbied voor vrijheid en verbintenis uit te spreken.

Een belofte in de ogen van de ander. Als we de ander aankijken en dan werkelijk in de ogen aankijken wie zien wij dan? Aan wie beloven we trouw? Aan de ander of aan onszelf?

Trouw zijn wat betekent dat? Betekent dat, dat je nooit van gevoel mag veranderen of betekent het, jouw gevoel niet verloochenen zolang jij ze hebt?

Door de jaren heen verandert het gevoel, we worden volwassener, krijgen andere behoeften, stellen andere eisen aan onszelf, komen in andere levensfasen terecht. Al deze zaken beïnvloeden ons en maken ons soms een andere persoonlijkheid. Met het veranderen van onze persoonlijkheid, verandert ook onze gevoelswaarde. En zijn wij dan ontrouw of juist trouw door de nieuwe gevoelens te volgen?

Misschien kun je een moment herinneren dat je verliefd ben geweest en gedacht heb:”Dit gaat nooit meer over”. En dan krijg je andere gevoelens voor een ander. Mag dit gebeuren? Kan je deze vraag überhaupt stellen. Of het nou wel of niet mag het gebeurt gewoon. Is iemand dan ontrouw of is iemand dan juist trouw aan die nieuwe gevoelens zolang die er zijn?

Volgens mij beloven wij trouw aan onszelf. We beloven dat wij onszelf niet zullen verloochenen en naar ons gevoel zullen luisteren. Dat wij in voor- en tegenspoed, in gezondheid en ziekte, in goede en slechte tijden, met eerbied voor vrijheid en verbintenis respectvol met onszelf zullen omgaan. Er is maar één in het leven die wij tegenkomen en dat zijn wijzelf. Door trouw te zijn aan onze principes nemen we verantwoordelijkheid voor onszelf. En dit betekent soms beslissingen nemen die met hartezeer gepaard gaan.

Als we de belofte van trouw uitspreken aan de ander, zijn we dan bewust waarop we trouw beloven? Beloven we trouw in de zin van geen lichamelijke contact met een ander dan de eigen partner of beloven we trouw aan het gevoel van houden van of bedoelen we trouw te zijn aan onze eigen gevoelens? Of bedoelen we trouw voor zolang het duurt. En voor zolang het duurt, kan zijn tot de dood ons scheidt en ook niet….

De meest bekende vorm van ontrouw die wij kennen, is als onze partner een andere relatie erop nahoudt. Andere vormen van ontrouw in een relatie zijn onder andere jezelf afsluiten voor de ander, wrokkig zijn, verbitterd raken, negeren van elkaar, langs elkaar heen leven, ruziën, strijden met elkaar. Niet de waarheid vertellen waardoor de ander niet op je kan bouwen. 

Met het aangaan van een relatie in welke vorm dan ook (verkering, samenwonen, trouwen, geregistreerd partnerschap, nikaah, vivaah) is de belofte van trouw van essentieel belang voor het voortbestaan van de relatie. In een liefdesrelatie wordt een mens het hardst geconfronteerd met zichzelf. En als we niet bestand zijn tegen de harde confrontatie met onze eigen onkunde dan is het vluchten in een andere relatie een makkelijke, tijdelijke oplossing.

Met dit gedachtegoed over trouw schrijf ik geen vrijbrief voor vreemdgaan. En evenmin praat ik elk andere vorm van ontrouw goed. Het zou erg gemakkelijk zijn om ontrouw weg te praten door te zeggen mijn gevoel voor jou was toen en nu ben ik een ander persoon of ik ben trouw aan mijn nieuwe gevoelens en daar hoor jij niet bij. Nee, dat is hiervan niet de bedoeling.

Mijn bedoeling is om stil te staan bij de vraag aan wie beloven we trouw? En als we ontrouw zijn wie doen wij dan pijn? Zouden wij nog ontrouw zijn als we weten dat we trouw aan onszelf beloven en slechts de ogen van de ander nodig hebben om het uit te spreken. Dat de persoon die de rekening uiteindelijk betaald wijzelf zijn. Als we dit weten kunnen we dan trouw zijn aan onszelf om in liefde met de ander te leven?

Het is de Liefde tot U

Mijn Geliefde die mij 

tot Uw Liefde verhief

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up
Spring naar toolbar