Call us  T 06 229 09 002

Praktijk voor natuurgeneeskundig consult

Edith Magnusstraat 27
1103 DA Amsterdam

Loslaten…

“Loslaten betekent niet verlaten”, zei ze tegen mij. En dit zei ze jaren terug. En de woorden weerklinken als het moment komt dat ik weer wil vasthouden.

Destijds begreep ik niet wat er bedoeld werd met loslaten. Voor mij was het synoniem aan verlaten. Als een gedachten, een ding, een gebeurtenis, een gezichtspunt of een verlangen mij te veel was dan draaide ik mij om, sloot mij af en ging ik weg. Ik dacht met dit gedrag de dingen ver achter mij te laten en rust te creëren voor mijzelf. Wat een illusie was het om te ervaren dat bij het verlaten ik niet los was van de emoties.

Intussen weet ik dat er wel degelijk een verschil is tussen verlaten en loslaten. Daar waar verlaten de klank heeft van het contact verbreken, heeft loslaten de klank van accepteren dat de dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Mijn ervaring is ook dat als ik iets verlaat dat het mij blijft achtervolgen. Een voorbeeld hiervan is een woordenwisseling die escaleert waarbij mensen kiezen om niet meer in gesprek te zijn met elkaar. Met dit gedrag hopen ze rust voor zichzelf te creëren. Door dat er zoveel onmin is, creëert de gedachte aan de persoon al onrust. Sluit je ogen maar en denk aan iemand waar je geen contact meer mee hebt. Wat gebeurt er met je? Word je rustig? Word je boos? Voel je jouw ademhaling versnellen? Als je deze persoon losgelaten hebt, dan kun je rustig aan die persoon denken zonder gedachten die jou onrustig maken.

Wat is loslaten? Ik heb er geen definitie voor. Voor mij is het een innerlijk proces. Een innerlijke groei van bewustzijn en aandacht. En daardoor een bewust besluit om je in volledige aanvaarding over te geven aan wat zich in het nu voordoet. Zonder bevangen te raken door voorkeur of afkeer, waardering of tegenzin of te blijven vasthouden aan begeerte. Geen oordeel hebben, het laten zijn zoals het is. Dit betekent voor mij afzien van dwang, weerstand, verwachtingen en strijd in ruil voor het krachtige en heilzame dat voortkomt door de dingen te laten zijn zoals ze zijn.

Verschillende lessen in het loslaten heb ik ontvangen. En de lessen blijven komen net zo lang tot het woord haar diepere betekenis krijgt. Vandaag sta ik aan de vooravond van het loslaten van mijn uiterlijke vorm.

Alles wat ik ooit in de uiterlijke wereld gevormd heb, wordt nu geherwaardeerd. Als ik de materiële top heb willen bereiken, dan is die nu bereikt. De top die ik bereik heet essentie (daar waar het om gaat) en is vormloos (is niet gebonden aan een uiterlijke vorm).

De confrontatie met het feit dat mijn lichaam, die ik als eigen beschouw niet van mij is, was pijnlijk. Dit besef kwam tijdens alle lichamelijke onderzoeken. Het gaf mij rust toen ik contact maakte met mijn ziel en mijn lichaam losliet.

Binnenkort verlies ik mijn haar en ben ik kaal. Alleen dit gegeven al kon mij verdrietig maken. Mijn haar waar ik zo trots op ben en wat onderdeel van mijn vrouwelijke schoonheid is, raak ik kwijt. Stap voor stap, diep ademhalend, neem ik het proces. Zodat ik kan accepteren dat ik ook zonder haar ben wie ik ben. Want ik ben er. Ik ben.

Ondanks alle lessen, is elke les weer nieuw en gaat het gepaard met tranen. De lessen helpen mij om niet meer vast te houden aan uiterlijke vormen, zodat ik het innerlijke doel van het bestaan kan blijven ervaren. Voor mij is het innerlijke doel bewust worden van de vormloze essentie. De essentie dat het bestaan geen vorm nodig heeft. Dit betekent dat het niet uitmaakt hoe we eruit zien, we zijn er. Dat het niet uitmaakt wat er gebeurt, het gebeurt.

Om los te kunnen laten is het belangrijk dat wij ons verzoenen met het uiterlijke en innerlijke doel van het bestaan. Het uiterlijke doel is o.a. onze interactie, onze materiële bezittingen. Met dit soort zaken geven wij vorm aan ons bestaan. Wij leven op deze aarde en dat betekent dat wij vorm nodig hebben om het leven te bewandelen. En het is heerlijk om vorm te hebben en ervan te kunnen genieten. Het genieten wordt vreugde als er geen identificatie plaats vindt met de uiterlijke vorm. Als je beseft dat jij de uiterlijke vorm niet bent. Dat je ook gelukkig en blij bent zonder de uiterlijke vorm. Dit is het innerlijke doel.

Amsterdam, 2008

Ga voorbij de vormen
 van de dag en je ziet rozentuin na rozentuin.
Mevlana Djelal al-din Rumi

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up
Spring naar toolbar