Call us  T 06 229 09 002

Praktijk voor natuurgeneeskundig consult

Edith Magnusstraat 27
1103 DA Amsterdam

Saag Panir

saag panirSaag Panir:
4 personen
Kooktijd: Spinazie 20 minuten
Panir: 2,5 uur

Saag Panir maken we in twee stappen. De Panir vraagt enige voorbereiding.
Panir is jonge kaas, gemaakt van de wei die zich scheidt van de wrongel door melk en zuur met elkaar te combineren. Nadat we de jonge kaas gescheiden hebben uit de melk, vraagt het nog 2 uur om de massa compact te krijgen zodat we kunnen werken met panir. Je kunt er ook voor kiezen om kant en klare panir te kopen bij de biologische supermarkt/natuurwinkel.

Benodigd voor de Panir:

 • 2 liter volle melk (het liefst verse rauwe koeien- of geitenmelk)
 • sap van 2-3 geperste citroenen
 • 2 eetlepels kokosolie
 • 1 eetlepel garam massala 

Bereiding van de panir
Breng de melk aan de kook in een pan die zo hoog is dat de melk omhoog kan komen zonder dat ze overkookt.  Maak intussen een vergiet gereed door het aan de binnenkant met een theedoek te bekleden en het boven een pan te zetten waarin de wei opgevangen kan worden. Als de melk omhoog begint te komen, roer je het citroensap doorheen tot het mengsel begint te stremmen. Voeg hier de garam massala aan toe en laat de melk weer aan de kook komen. De sponsachtige panir zal zich vrijwel onmiddellijk van de helder geel-groene wei afscheiden. Roer zo min mogelijk om de panir niet te breken.  Als de wei niet helemaal helder wordt, doe je er nog een beetje citroensap bij.  Zijn de panir en wei volledig van elkaar gescheiden, dan vang je de panir op in de theedoek. Vouw de theedoek en pers zoveel mogelijk vocht uit de kaasmassa. Let op de vocht die uit de theedoek komt is heet. Plaats de theedoek met de kaas tussen twee borden en leg er een zwaar object bovenop, is het niet gelukt om het vocht uit de theedoek te persen, dan kun je zo nu en dan het vocht afgieten dat vrijkomt door de druk op de kaasmassa. Na twee uur is de kaasmassa compact en de panir is klaar voor gebruik.

De wei kun je drinken of gebruiken om je rijst in te koken of voor de soep. De wei zit boordevol eiwitten.

De panir bevat Vitamine B en dierlijke eiwitten die essentieel zijn voor ons lichaam.

Snij de panir een blokje en bak de panir blokjes licht bruin in de kokosolie. Schep ze uit de pan en laat het uitlekken.

Benodigd voor de spinazie

 • 1,5 el kokosolie
 • 750 gram (wilde) spinazie
 • 1 theelepel fenegriek zaadjes
 • een mespuntje asafoetida
 • 1 tl kurkuma
 • 2 tl korianderpoeder
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 verse chilipeper
 • zout naar smaak

Was de spinazie goed schoon onder koud water. Haal eventuele harde stelen er af.

Verwarm de olie in de pan met een mespuntje asafoetida en de fenegriek zaadjes, fruit de knoflook en chilipeper, voeg de kurkuma en koriander toe en doe de gewassen spinazie in de pan. Laat het geheel onder een matig vuurtje slinken. Als de spinazie geslinkt is, pureer je de spinazie en voeg je de gebakken panir toe. Laat het nog 10 minuten op laag vuur doorwarmen en breng op smaak met zout.

Spinazie is rijk aan ijzer, helpt bij een goede werking darmwerking, zorgt voor gezonde botten, voor een goede werking van het geheugen, helpt  artritis en hartziekten tegen te gaan,  is rijk aan mangaan, selenium, calcium, magnesium, vit C, K, A, B2 en B6 en tryptofaan

Een gerecht waar je gelukkig van wordt 🙂

Heerlijk bij basmati rijst.

Eet smakelijk.

Discipel zijn van jezelf, van je eigen weg…