Call us  T 06 229 09 002

Praktijk voor natuurgeneeskundig consult

Edith Magnusstraat 27
1103 DA Amsterdam

Ayurveda & Darmreiniging

In het Oosten wordt grote waarde gehecht aan het schoonhouden van het lichaam, zowel van de buitenkant als de binnenkant. De gezegde ” Zo binnen, zo buiten. Zo buiten, zo binnen”  is hier van toepassing.  

Wij in het westen zijn zeer gericht op de buitenkant. Zolang de ander niet aangeeft dat wij geuren of dat wij er onverzorgd uitzien, zijn vele van ons tevreden met hoe hij/zij er bij rondloopt. Aan de andere kant is er een onuitgesproken afspraak dat wij de ander zijn blinde vlek op lichaamshygiëne niet terug geven. Complimenten zijn welkom, opbouwende reacties op de verzorging zou dat ook moeten zijn. Helaas gebeurt dit nog te weinig waardoor het sociaal nog niet volledig geaccepteerd is. 

Soms hebben mensen echt niet door dat zij sterk geuren. De geur kan voortkomen uit onze (mond) adem, de huid (transpireren, ongewassen lichaam, ongewassen kleding), uitscheiding van urine en stoelgang. Van de 1e twee merkt de omgeving het meest. Vaak ruiken we de ander persoon niet doordat onze eigen reukorganen geblokkeerd zijn door afvalstoffen. Zij die zich schoon en rein houden hebben eerder last van geurende mensen om zich heen, dan anderen.  

Wat betekent het nou als iemand zo sterk geurt? 

De Ayurveda geeft aan dat alle symptomen, ziektes, geuren starten in het interne lichaam. De binnenkant van ons lichaam, ons maagdarmstelsel (Agni). 

Als ons maagdarmstelsel waar ons eten verteerd wordt niet optimaal werkt, hoopt zich afvalstoffen op. Normaliter is het zo dat al het voedsel dat we innemen terecht komt in de maagdarmkanaal en deels  wordt opgenomen in het bloed. Als de omzetting van de voedingsstoffen niet goed gebeurt dan zullen zich afvalstoffen in het darmstelsel ophopen. Afvalstoffen blokkeren de werking van de darmflora, met als gevolg ophoping, wat tot verzuring, verrotting en gisting leidt en tot het doordringen van afvalstoffen in het bloed. Het bloed brengt zo toxines terug in het lichaam en dit met alle gevolgen vandien.  

Voorbeelden van gevolgen zijn:  een niersteen kan leiden tot het vasthouden van urine en de druk van het bloed tegen de vaatwanden verhogen; hoge bloeddruk is het resultaat. 
Een blokkade in het lymfsysteem kan leiden tot lymfoedeem, congestief hartfalen, kanker, obesitas, artritis en bijna iedere andere chronische ziekte.

Bij het optimaal laten functioneren van ons maagdarmstelsel  speelt onze voeding een belangrijke rol; is het eten gezond, is het al dan niet bespoten,  past de combinatie van de voedingsmiddelen en/of de verteerbaarheid van het voedsel. Deze elementen  zijn van grote invloed op de eventuele vorming van afvalstoffen (Ama). Naast voeding is stress een belangrijke factor voor het vormen van mentale Ama.

 De Ayurveda kent drie constituties die ieder hun eigen voedselpatroon hebben. Het niet eten volgens de eigen constitutie kan tot gevolg hebben dat de spijsvertering het voedsel slecht kan verteren, waardoor er onverteerde voedselresten achterblijven. 

Hoe weet je of er ophoping is? Dit weet je o.a door dat iemand geurt. De stank geeft aan dat er een ophoping is, dat zijn weg niet kan vinden en zich opstapelt en daardoor steeds sterker gaat ruiken.  Let op: als iemand niet geurt betekent het niet dat er geen ophoping is. Vorming van ophoping of ophoping zelf is te herkennen door een (sterke) geur, het niet naar de toilet kunnen gaan (constipatie), plakkerige stoelgang, verkoudheid, koorts, teveel traanvocht en transpiratie. Als dit soort verschijnselen worden onderdrukt door behulp van middelen als aspirines, antibiotica etc dan zullen de verschijnselen bij een volgende reactie sterker worden en het ziektepatroon dus ernstiger. 

Indien er ophoping van afvalstoffen is, is een darmreiniging een van de belangrijkste therapie om het lichaam te reinigen. De darm reinigen kan middels een klysma of via colonhydrotherapie.

Het onmiddellijke gevolg van een darmreiniging is dat het lichaam de voedingsstoffen weer zo optimaal mogelijk kan opnemen.

De Ayurveda raadt het regelmatig in brengen van een klysma van harte aan. Binnen de Ayurveda heb je voedende en reinigende klysma op basis van oliën en kruiden, deze worden afwisselend gebruikt om de darmflora en het lichamelijk functioneren in zijn geheel zoveel mogelijk  in balans te houden. Koffie klysma’s worden niet geadviseerd ivm de sterke stimulerende werking waardoor de darmflora wordt aangetast.  Klysma’s worden als een weldaad gezien binnen de Ayurveda met de kanttekening dat overdaad schaadt.

Heb je een klysma set en wil je thuis een klysma inbrengen. Dan is de volgende home remedie een optie. 

Kook op 1 liter water, 5 eetlepels venkelzaad. Laat het geheel zeker 20 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het water kookt. Laat het daarna afkoelen, zeef de vloeistof en giet het over in het klysma zakje. De venkelzaadjes gooi je weg. Ga op je linkerzij liggen, breng de klysma in. Als de vloeistof opgenomen is door het lichaam, blijf je 10 minuten op je linkerzij liggen,  daarna 10 minuten op je rug en  vervolgens 10 minuten op je rechterzij.

Het kan zijn dat je drang krijgt om naar de toilet te gaan tijdens de inwerkingperiode. Haal diep adem en concentreer je op je ademhaling. Probeer de 30 minuten vol te houden. 

Zorg er voor dat je comfortabel en dicht bij de toilet ligt :-). Neem de tijd en rust om dit te doen. Tussendoor werkt stress verhogend en zal niet ten goede komen van de intentie.  De beste tijdstip is ongeveer 2 uur na je ontbijt.  En als je niet anders kunt ’s avonds als je in rust bent. Drink gedurende de dag voldoende warm water en eet geen zware voedingsmiddelen.

De andere optie is de colonhydrotherapie, de zogenaamde hoge darmspoeling. Dit gebeurt onder deskundige begeleiding. Wil je dit uitproberen, zoek een erkende colonhydrotherapeute die ook met kruiden werkt.

 Succes.

Discipel zijn van jezelf van je eigen weg….

 

 

 

 

 

 

Scroll Up
Spring naar toolbar