Call us  T 06 229 09 002

Praktijk voor natuurgeneeskundig consult

Edith Magnusstraat 27
1103 DA Amsterdam

Betoverd door Ayurveda

Waarom ben ik gegrepen door de Ayurveda?

Op 10 maart 2008 kreeg ik de diagnose borstkanker. Ik kwam in een rollercoaster van behandelingen en emoties terecht. De operatie, de bestralingen en de chemo’s. Alles brak mij op.
 Ik was lichamelijk een wrak.
Mijn geest was vrij sterk en zorgde ervoor dat ik de behandelingen kon doorstaan. In die periode kon ik geen vrouw, moeder, dochter, vriendin of collega zijn. De Frida die er toen was, was emotioneel afgevlakt en puur en alleen bezig met overleven. Topsport moest ik leveren.

Om weer aan te sterken, meldde ik mij aan voor het programma Herstel Balans van het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis (AVL) in Amsterdam. Bij dit programma kreeg ik een diëtiste aangewezen die mij zou helpen in het aansterken door middel van voeding. Tijdens mijn eerste ontmoeting gaf zij mij als advies melk, kaas, brood, Vifit en Optimel aan mijn voedingspatroon toe te voegen. Ik keek haar aan en zei: dat past niet bij mij. Aangezien de schijf van vijf gehanteerd werd, had zij geen ander advies. Ik dacht: Frida, zij is de deskundige op dit gebied, wees nederig en volg het op.
 Ik ben direct naar de AH gegaan en heb alles ingekocht. Ik ben er na een paar dagen mee gestopt, doordat ik merkte dat mijn lichaam steeds vermoeider raakte. Achteraf gezien is dat niet zo raar omdat de producten die geadviseerd werden een verzurende werking hebben.
Ik heb afscheid genomen van de diëtiste en ben op zoek gegaan naar iets dat beter bij mij zou passen.

In 2010 volgde ik een Ayurvedische kookworkshop. Na één avond Ayurvedisch koken en eten voelde ik een lichtstraal in mijn lichaam. Je moet je voorstellen, je loopt in een donker bos en opeens is er een lichtstraal. Zo voelde het in mijn lichaam. In alle duisternis was er opeens licht. Ik wist het, hier moet ik zijn! Als ik deze lichtstraal kan ervaren, dan kan ik het ook vergroten. Mijn liefde voor de Ayurveda is hier ontstaan.

Na deze ervaring wist ik dat Ayurveda mijn pad was. Ik ben op zoek gegaan naar een school waarbij ik mij kon verdiepen in de Ayurveda. Ik heb een warme en veilige omgeving gevonden waar ik dit nu doe.
 
Ik heb een jaar geworsteld met hoe de Ayurveda op mijzelf toe te passen. Mijn leraar heeft geheel onbaatzuchtig mij door dit proces begeleid. Iedere dag zijn wij een ander persoon en als je een helingsproces doormaakt, is de aanpak uniek en ieder dag weer anders. Want vandaag ben je iemand anders dan de persoon van gisteren.
Zo heeft de Ayurveda mij gebracht waar ik nu ben en mij geleerd keuzes te maken die bij mij passen.

Met de Ayurvedische keuken als basis begon ik mij steeds krachtiger en levendiger te voelen. 
Mijn lichaam was aan het ontzuren, reinigen en schonen.

In oktober 2011 raakte mijn lever op tilt. Ik had een levercrisis. Mijn leverwaarden waren 1870 toen ik mij bij mijn internist aanmeldde. Een normaal functionerende lever heeft waarden onder de 35.
 Mijn internist wist zich geen raad. Ik had ook geelzucht, terwijl er geen sprake was van een ontsteking, infectie of kankeruitzaaiing.
Dit laatste beheerste drie weken de gedachten en emoties. Ik ging weer door allerlei onderzoeken.
Emotioneel heftig.

In die periode mocht ik niks meer behalve rusten. Ik kon ook niets doordat mijn lever zo tekeer ging, raakte ik dodelijk vermoeid. In november 2011 zou ik via mijn opleiding een intensieve studieweek Home Pancha Karma in de Belgische Ardennen hebben. Ik belde mijn Ayurvedische leraar om mij af te melden voor mijn studieweek. Ik vertelde waar ik doorheen ging. Mijn leraar adviseerde mij toestemming aan mijn internist te vragen om de kuurweek bij te wonen, zodat hij mij een maatwerk Home Pancha Karma behandeling zou kunnen geven.

Mijn internist wist niet wat Ayurveda was, ik legde het hem uit en hij gaf toestemming één week de kuur te bijwonen. Voor ik vertrok, moest ik een bloedtest doen zodat bij terugkomst gemeten kon worden of er verandering was. Inmiddels waren mijn waarden gestegen naar 2170. 
Het ging dus niet de goede kant op.

Mijn leraar heeft mij zeven dagen met liefde en aandacht verzorgd. Dit bestond uit meditatie, yoga, massages, stoombad, 3 x per dag 5 dagen lang een monodieet (kicharee), 3 dagen een klysma, iedere dag 1 uur wandelen en veel rusten. En ik kreeg een mariadistelkuur met kurkuma, lijnzaadolie en bio multivitaminen.

Na zeven dagen kwam ik terug in Amsterdam. Maandag 14 november 2011 gelijk naar het AVL om bloed te laten prikken. ‘s Avonds om 6 uur belde mijn internist mij op en zei: “Ik weet niet wat je gedaan hebt, maar je waarden zijn enorm gedaald. Dit is wat we nodig hebben”. Wat was ik blij, tranen van blijdschap rolden over mijn wangen.

Mijn leraar heeft mij de weg laten zien hoe dienstbaarheid en liefde helend werken en dit is mijn droom geworden. Ik wil graag een zorgcentrum, het liefst in bijvoorbeeld een boerderij. Een thuis waar mijn medemens terecht kan wanneer hij of zij om wat voor reden dan ook de structuur in zijn of haar leven is kwijt geraakt.
Door met liefde, zorg en aandacht het lichaam en de ziel te voeden, wil ik graag mijn medemens helpen bij de opbouw van structuur, zodat hij of zij na enkele dagen  weer de wereld met veel energie in kan. Zo heeft de Ayurveda mij betoverd.

De Ayurveda heeft mij Discipel van mijzelf, van mijn eigen weg gemaakt.  Ik sta nu hier en onderneem opnieuw het leven. Ik ben gelukkig in het moeder zijn, in het dochter zijn, in het vriendin zijn en bovenal in het vrouw zijn, de vrouw Frida. Ik kan mezelf weer voelen en ervaren en kan de liefde in mijn leven weer voelen stromen.

Door deze persoonlijke ervaring is mijn droom ontstaan om vanuit Ayurvedische perspectief dienstbaar aan mijn medemens te zijn.

Ayurveda heeft tot doel op een educatieve wijze mensen te leren dat door een bepaalde levenswijze je niet alleen ziekten kunt voorkomen en verlichten of genezen, maar dat je tegelijkertijd meer inzicht kan krijgen in jezelf en de wereld om je heen.